Provedení 3. symfonie L. Bernsteina Kaddish označeno kritikou za velkolepé

Na počátku letošního roku účinkovali Boni pueri na pozvání jednoho z nejlepších dirigentů Leoše Svárovského v Bernsteinově 3. symfonii Kaddish. Jejich výkon byl oceněn nejen posluchači v sále, kteří dlouze aplaudovali vestoje, ale také odbornou veřejností.



-bonipueri-, pátek 4. března 2011
Magazín > Sborový život

Boni pueri

Vskutku ojedinělým dramaturgickým počinem, který mohla Hradci Králové závidět i leckterá z vyhlášených hudebních metropolí, byl abonentní koncert královéhradecké Filharmonie ve čtvrtek 13.1.2011. Na programu byla totiž 3. symfonie Leonarda Bernsteina "Kaddish" - dílo provozně, interpretačně i posluchačsky vysoce náročné.

Spolu s Filharmonií Hradec Králové účinkoval Kühnův smíšený sbor, vedený Markem Vorlíčkem, hradecký chlapecký sbor Boni pueri se sbormistrem Pavlem Horákem, sólistkami večera pak byly sopranistka Jana Wallingerová a v roli recitátorky paní Soňa Červená Bernsteinova symfonie "Kaddish" je velkolepým hudebním plátnem. Fakticky jde spíše o hudebně dramatickou fresku, v níž hraje obrovskou úlohu složka vokální. Sbory zvládaly své vysoce náročné party velmi dobře... uvádí ve své recenzi Michal Novenko, varhaník a hudební kritik.

Na třicet "dobrých chlapců" sopránů a altů - si dokázalo poradit s náročností díla. Jejich úspěch je o to významnější, že někteří z nich stojí teprve na počátku svého hudebního poznání.

"Souhru s proměnlivými rytmy i aleatorními úseky měl dirigent pevně pod kontrolou. Postupně docházelo ke stálému projasňování zvuku a s ohromným účinkem se z dramatických disonantních ploch začala vynořovat stěžejní melodická myšlenka, jejíž zpěvnost má blízko k Bernsteinovým muzikálovým melodiím, přičemž je na hony vzdálená jakémukoli náznaku laciné líbivosti.

Celkové vyznění bylo skutečně velkolepé. Dlouhotrvající ovace ve stoje byly nejen zaslouženou odměnou umělcům za výborný výkon - byly i potvrzením, že vnímavé a vzdělané publikum dokáže ocenit vysoce náročnou hudbu a zaslouží si, aby mu takovéto mimořádné projekty byly předkládány," uzavírá Michal Novenko.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)