Ostrava zpívá - setkání sborů Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Po mezinárodním dni zpěvu v roce 2009 jsme chtěli pokračovat v setkání sborů naší oblasti. Naše úsilí se podařilo a díky VŠB -TU v Ostravě, která nám umožnila zpívaní v aule, se uskutečnil první ročník festivalu Ostrava zpívá.



Eva Burianová, středa 19. ledna 2011
Magazín > Sborový život

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO

Zúčastnilo se 10 kvalitních sborů: Chorus Ostrava, Pěvecké sdružení ostravských učitelek, MS Vítkovice, Smíšený sbor Ostrava, ŽPS D.Lidmily z Ostravy-Svinova, ale také Smíšený sbor Lašan Brušperk, Smíšený sbor Ondráš z Nového Jičína, PS Janáček z Frýdlantu, ŽPS Píseň Odry a konečně spolupořádající sbor APS VŠB TU Ostrava. Podle ohlasů se festival velmi líbil a zúčastněné sbory by chtěly v tradici pokračovat.

Není problém sezvat sbory, ale ve financích. Náš první pokus o setkání a prezentaci sborů se uskutečnil jen díky pochopení VŠB - TU, která zaštiťuje svůj akademický sbor a poskytla aulu bez poplatku. Za to moc děkujeme. Od letošního roku to však už možné nebude a my přemýšlíme, kde seženeme tisíce na zaplacení sálů.

Ostrava není příliš nakloněna pěveckým sborům, i když jsou to sbory velmi kvalitní a reprezentují nejen Ostravu, ale i republiku. Snad se nám podaří získat příznivce z oboru kultury. Česká televize natočila ukázky z vystoupení některých sborů a rozhovor s Mgr. Janem Mlčochem, dirigentem Akademického pěveckého sboru VŠB TUO, ale neuvedla ani slovo o tom, že to byla společná akce s Unií českých pěveckých sborů v Ostravě.

Chtěla bych touto cestou poděkovat vedení VŠB -TU v Ostravě, Mgr. Janu Mlčochovi a členům jeho sboru za vydatnou pomoc při organizaci, jednatelce Bc. Martě Rozprýmové za zajištění pohoštění pro všechny účastníky festivalu a také dalším členům výboru č.700 UČPS v Ostravě. Samozřejmě sborům, které přijely podpořit kulturu v našem městě. Škoda jen, že krásný sál nebyl zcela zaplněn hosty. I tak bylo setkání příjemné a po koncertě se zpívalo i v předsálí. Kéž by se podařil i druhý ročník.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)