Hudební přátelství sborů Rakos a Festivia Chorus

Ve Velké Lhotě u Dačic se v sobotu 5. června 2010 uskutečnil v rámci 6. koncertní sezóny koncert věnovaný pěveckým sborům. Pozvání domácího pěveckého sboru Festivia Chorus přijal Radiměřský komorní sbor ze Svitavska.



Jitka Čudlá, pátek 2. července 2010
Magazín > Sborový život

Radiměřský komorní sbor

Radiměřský komorní sbor (zkráceně Rakos) dorazil v sobotu v časném odpoledni a tak si mohl prohlédnout zdejší památkově chráněný Evangelický toleranční areál. Patří k němu dva evangelické kostely zvané horní a dolní a analogicky také dvě fary, rovněž horní a dolní. Na malý evangelický farní sbor v obci, čítající cca 160 obyvatel, starostí dost a dost.

Jak si však hosté mohli vyzkoušet, oba kostely se dobře hodí ke zpívání. V horním kostele se letos koná již 6. ročník koncertní sezóny Velká Lhota 2010. V jejím rámci se již odehrál zahajovací koncert se smyčcovým orchestrem z Třebíče, pocta Bohuslavu Martinů s Alfredem Strejčkem a violistou Ladislavem Kyselákem a nyní došlo na koncert pěveckých sborů.

Domácí Festivia Chorus vedený Jitkou Čudlou vystoupil v první části koncertu a druhou polovinu, jakožto čestnější, přenechal svým hostům – Radiměřskému komornímu sboru se sbormistrem Pavlem Janákem. Posluchači si mohli vychutnat především duchovní hudbu a to často i v českém jazyce, nechyběly ani lidové písně a oblíbené spirituály, doprovázené bicími nástroji nebo písně z repertoáru Spirituál Kvintetu, doprovázené na kytaru a zobcovou flétnu. Na závěr koncertu nechyběly ani dvě skladby, které oba sbory přednesly společně – Cum decore od T. Susata a Laudate omnes gentes z Taizé.

Posluchači, ač jich nebylo mnoho, odcházeli z koncertu spokojeni. Oba sbory se po náročném výkonu odebraly na dolní faru, kde již domácí sbor Festivia Chorus nachystal pro všechny občerstvení. Všichni si pěkně povídali a došlo i na zpívání při kytaře. Rakos poté na faře přenocoval.

Druhý den, v neděli, si Rakos vyzkoušel zpívání pro změnu v dolním kostele a to při bohoslužbách, které sloužila místní farářka Kateřina Frühbauerová. Vzhledem k tomu, že členem Rakosu je také svitavský evangelický farář Filip Keller, rovněž on se aktivně zapojil. Rakos zazpíval několik duchovních písní a spirituál Kumbaya, které byly vřele přijaty a přispěly ke kráse nedělních bohoslužeb.

Všichni jsme se poté rozloučili plní dojmů a nové energie, kterou nás naplnilo společné zpívání. Shodli jsme se, že jsme rozhodně společně nezpívali naposledy. Nejbližší příležitost společně si zazpívat bude opět v říjnu 2010, kdy se Festivia Chorus vydá zazpívat do Radiměře a Svitav.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)