Alikvotní sbor Spektrum vydal CD Villarosa

Na CD Villarosa, které pražský Alikvotní sbor Spektrum natočil na podzim roku 2009, najdete průřez současným repertoárem sboru: skladby vytvořené původně pro alikvotní sbor nebo sbor s alikvotními sóly, ale i původní sborové skladby, jejichž zvuk se Spektrum pokouší využitím alikvotních tónů obohatit.



Radka Rozkovcová, Jan Staněk, středa 21. dubna 2010
Magazín > Sborový život

booklet CD Villarosa

Jak Jan Staněk představuje Spektrum?

Naše zkoušky se od zkoušek "normálního" pěveckého sboru dosti liší. Méně nám záleží na počtu "odzpívaných" písniček a o to více se snažíme, aby již samotný ZVUK, který vydáváme, byl lahodný. Naše "hravé rozezpívávání" trvá někdy skoro celou zkoušku a naše fascinace zpívaným zvukem je občas taková, že nám ke studiu písniček nakonec nezbude skoro čas.

Umíme zpívat alikvotní tóny: většina zpěváků umí "NG" techniku i "BIRD" techniku, někteří zazpívají i "kargyru". Všichni se to naučili až v našem sboru (začátečníkovi trvá obvykle asi jeden rok, než se v alikvotním zpívání dostane na naši standardní úroveň).

Chceme při zpěvu v klasickém pěveckém sboru využívat alikvotních pěveckých technik. Proto je pro nás klasická hlasová sborová příprava stejně důležitá jako v normálních pěveckých sborech (ba spíše ještě víc). Umíme např. zazpívat klasicky dvojhlasně a přitom zazpívat alikvotně i další dva hlasy: Posluchač je zmaten – vnímá kompletní čtyřhlasou harmonii, přestože "normálně" slyší zní jen dva tóny. Umíme také např. zazpívat čistou kvartu a přitom nechat o dvě oktávy výše zaznít disonanci dvou alikvotních tónů ve vzdálenosti půltónu. A rádi si hrajeme s podobnými kouzly.

S hledáním repertoáru, v němž bychom mohli naše dovednosti využít, je trochu problém: skladatelé sborových skladeb s našimi možnostmi obvykle nepočítají. Zatím zkoušíme zpívat různé (většinou spíše pomalé) klasické sborové skladbičky a naše alikvotní tóny do nich přidávat. Zvuk je vždy zajímavý, i když ne každý posluchač ho umí akceptovat. Hledáme a vyzýváme proto mladé hudební skladatele ke spolupráci – aby pro nás ty správné písničky napsali.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)