Národní divadlo připravuje operu s názvem Hry o Marii

Premiéru opery Bohuslava Martinů Hry o Marii v režii Jiřího Heřmana uvede 29. října Národní divadlo v Praze. Agenturu Mediafax o tom v pondělí informovala mluvčí divadla Silvie Marková.



Kateřina Vlasáková - Mediafax, pátek 23. října 2009
Magazín > Sborový život

Ústředním tématem celovečerní tetralogie je mateřská láska a překračování hranice mezi přirozeným a nadpozemským. Martinů operu zpracoval v širokém výrazovém spektru s použitím chorálního zpěvu, jarmareční podívané, tance, mluveného slova, lidových písní i barvitého symfonického zvuku moderní instrumentace. "Pro Bohuslava Martinů bylo velmi inspirující středověké divadlo svými jednoduchými vyjadřovacími prostředky. Nesnaží se mnohdy vyprávět děj, důležité jsou obrazy - výseky ze životů jednotlivých postav, do kterých vtiskl určitou lidskou zkušenost. Jednotlivé hry mají různý obsah, přesto je spojuje téma hranice mezi životem a smrtí a téma odpuštění," uvedl Jiří Heřman.

V titulních rolích se představí Marie Kobielská, Alžběta Poláčková, Dana Burešová, Markéta Cukrová, Pavla Vykopalová, Jana Levicová, Svatopluk Sem, Ivan Kusnjer, František Zahradníček či Martin Bárta. Sólisty doprovodí sbor opery Národního divadla, Pražský filharmonický sbor, Kühnův dětský sbor, balet opery Národního divadla a externí tanečníci. Choreografem opery je Jan Kodet, scénu vytvořil Pavel Svoboda a autorkou kostýmů je Alexandra Grusková.

Národní divadlo vzdá hold Bohuslavu Martinů operou Hry o Marii ve výpravném nastudování pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka. V letošním roce se slaví 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů, který je považován za hudebního velikána 20. století.

Nejbližší reprízy uvede Národní divadlo 2. a 7. listopadu, 13. a 16. prosince a 1. ledna 2010.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)