Když mistři interpretují mistry

Třetí listopad bude nejen premiérovým vystoupením Komorního filharmonického sboru Ljubljana v Praze, ale také mimořádným hudebním a duchovním zážitkem. Ojedinělá programová kompozice koncertu je dílem německého sbormistra Steffena Schreyera. Chorální fantazie a moteta geniálního skladatele německého romantismu Maxe Regera zazní v kostele sv. Ludmily v Praze v podání vynikajícího slovinského tělesa, varhaníka Pavla Černého a pražského komorního sboru Laetitia.



Radka Šindlerova, úterý 13. října 2009
Magazín > Sborový život

Kostel sv. Ludmily na Náměstí Míru v Praze

Ignaz Wiradi / Wikimedia Commons

Téma smrti a naděje je vhodně zasazeno do času dušiček a slibuje hluboký zážitek neobvyklých hudebních harmonií a mistrovské provedení jinak velmi obtížných skladeb. Začátek koncertu je v 19:30, vstupenky budou k dostání na místě před koncertem nebo v síti Ticketpro.

Program koncertu je následující: Komorní smíšený pěvecký sbor Laetitia zazpívají výběr z Osmi duchovních písní (opus 138), Komorní filharmonický sbor Ljubljana uvede 3 moteta (opus 110) a Pavel Černý na varhany přednese skladby Wie schön leuchtet uns der Morgenstern (opus 40/1) a Wachet auf, ruft uns die Stimme (opus 41/2).

Podívejte se také na propagační plakát.

Prof. Steffen Schreyer

Sbormistr a varhaník Prof. Steffen Schreyer (*1968) absolvoval na Vysoké hudební škole v Mnichově. Své znalosti v oboru sbormistrovství prohloubil na prestižní Královské vysoké hudební škole ve Stockholmu. Současně s diplomem mistrovské třídy mu bylo v roce 1997 uděleno ocenění Německé hudební akademie za vynikající výkony při studiu.

Již v roce 1998 zvítězil „Stockolhm Barockkör“ pod jeho vedením na VI.mezinárodní sborové soutěži G.P.Palestriny v Římě. Ve Švédsku spolupracoval s mnoha vynikajícími soudobými autory – s Thomasem Jennefeltem, Svenem-Davidem Sandtrömem, Larsem-Erickem Rosselem a Gunnarem Hahnem. Jako volně tvořící dirigent pracoval se Švédským rozhlasovým sborem, Eric-Ericson-komorním sborem, Litevským státním sborem, Kolínským rozhlasovým sborem, Ruským komorním filharmonickým sborem Petersburg a mnohými dalšími. V roce 2001 byl angažován jako profesor sbormistrovství v Katolické škole chrámové hudby St.Gregorius v Aachen. Vybudoval zde nový studijní obor „Sborové dirigentury“, který pracoval se šestnáctičlenným vokálním souborem jako nástrojem výuky. V Aachenu založil dětský sbor St.Gregorius, se kterým získal první cenu v mezinárodní soutěži Antona Brucknera v Linci. Prof.Steffen Schreyer je nositelem 2.ceny mezinárodní sbormistrovské soutěže v Bologni. Založil a vede mezinárodní profesionální těleso „Europäische Vokalsolisten“, ve kterém pracují zpěváci ze Skandinávie, baltských zemí a centrální Evropy. V roce 2009 byl jmenován šéfdirigentem Slovinského komorního filharmonického sboru v Lublani.

Pavel Černý

Varhaník, pedagog a organolog Pavel Černý je často zván ke koncertním vystoupením na předních domácích podiích a dále v Evropě, USA, Japonsku, Brazílii, Africe a Kubě. Vyučuje varhanní hru a improvizaci na AMU v Praze a JAMU v Brně a zasedá jako člen soutěžních porot. Vystudoval konzervatoř a AMU ve svém rodném městě Praze a své vzdělání rozšířil u řady vynikajících evropských osobností. Jeho kariéra byla odstartována získáním 1. cen ve varhanních soutěžích v Opavě (1990), Lublani (1992) a na Pražském jaru (1994). Další ceny mu byly uděleny prostřednictvím významných kulturních organizací. Doma i v zahraničí natáčí na CD, pro rozhlas a televizi. Je tvůrcem seriálů o varhanách (radio Proglas), jeho některé CD nahrávky byly oceněny zahraniční kritikou. Pavel Černý je varhaníkem kostela sv. Ludmily v Praze a uměleckým ředitelem mezinárodního varhanního festival FOW – Pražské varhany. Je organologem Pražské arcidiecéze, kde se nachází více jak 900 nástrojů a kde spolupracuje jako dohled při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, publikuje odborné články a je zván jako poradce do odborných komisí. Formou exkursí propaguje varhanní umění a zejména historické nástroje v naší zemi.

Laetitia

U zrodu Komorního smíšeného pěveckého sboru Laetitia stály v roce 1976 v Praze česká pěvkyně a pedagožka Dagmar Součková a sbormistryně Jindra Jindáčková. Od roku 1992 vede sbor Dr. Roman Michálek a Mgr. Tereza Bystřická. Sbor interpretuje díla duchovní i světské hudby všech období a stylů, od gregoriánského chorálu a vokální polyfonie, přes klasická díla sborové literatury, až po úpravy lidových písní a skladby současných skladatelů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)