Dyškanti ve Velké Lhotě

Čtvrtý letní koncert, který se odehrál 29. srpna 2009 ve Velké Lhotě na Dačicku, se opravdu vyvedl, shodli se všichni zúčastnění. Účinkujícím se dobře hrálo, posluchačům dobře poslouchalo...



Jitka a Josef Čudlých, středa 9. září 2009
Magazín > Sborový život

Dovolte, abychom vám tento koncert přiblížili. Koncert se odehrál v rámci 5. ročníku koncertní sezóny, jejímž místem konání je horní kostel Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě. Zároveň šlo o spolupráci s festivalem Dačické barokní dny, který poprvé „expandoval“ do Velké Lhoty.

Soubor Dyškanti z Českých Budějovic vede dr. Martin Horyna, který se ve své profesi věnuje výzkumům, vydávání a provozování staré hudby. Logickým vyústěním jeho práce se tak stalo i založení souboru Dyškanti, který se na provádění této hudby specializuje a je na profesionální úrovni. Jako sólista na koncertě vystoupil také tenorista Stanislav Předota, který je dnes uznávanou kapacitou a v souboru kdysi začínal. Dalším sólistou byl Richard Šeda, který hrál na historický dechový nástroj cink. Richard Šeda je zároveň organizátorem Dačických barokních dní a mj. pedagogicky působí na ZUŠ Dačice.

Kromě cinku a zpěvu mohli posluchači obdivovat stolní pozitiv (přenosné varhánky), další dechové renesanční nástroje – cornamusy a strunnou violu da gamba.

Na programu byly „Nešpory s hudbou pozdní renesance“, kde se objevily skladby jak čistě instrumentální, tak i se sborem či pro sólový hlas s doprovodem. Skladby pocházely z Prachatic a Českého Krumlova a vznikly kolem roku 1600.

Koncert byl velmi pěkně navštíven a vzhledem k velmi pěkným vztahům mezi organizátory velkolhoteckých koncertů a Dačických barokních dní tak můžeme v budoucnu očekávat další plodnou spolupráci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)