ZpívejFest: Svátek dětského sborového zpěvu na jižní Moravě

Jihomoravský Vyškov se ve dnech 13. až 18. září stane dějištěm v pořadí již pátého ročníku mezinárodního festivalu dětských pěveckých sborů, který dostal hravý název ZpívejFest. Ačkoli jde o festival mladý, může se pochlubit špičkovými účinkujícími a především značným zájmem veřejnosti. Pojetí tohoto nesoutěžního festivalu totiž vychází vstříc právě publiku – jednotlivé pěvecké sbory představuje na samostatných večerních a dopoledních koncertech a v působivých prostorách vyškovských kostelů. A co víc, veřejnost si může přijít pro hudební zážitky bez vstupenky – veškeré náklady festivalu totiž hradí jeho partneři.



Olga Čelišová, pondělí 31. srpna 2009
Magazín > Sborový život

Letos se v rámci ZpívejFestu uskuteční devět koncertních vystoupení, při nichž se publiku představí jak české, tak zahraniční dětské pěvecké sbory. Jubilejní pátý ročník 2009 zahájí v hlavním vyškovském chrámu Nanebevzetí Panny Marie známý český chlapecký sbor Boni pueri. Toto těleso patří k evropské špičce a má za sebou přes 2 500 koncertů po celé Evropě, Americe a Asii.

V dalších dnech vystoupí dva zahraniční pěvecké sbory a tři zástupci jižní Moravy. Dětský pěvecký sbor Fazekas z maďarského města Miskolc, v němž děti pracují známou Kodályho metodou, posbíral za svou více než 40letou existenci mnohá ocenění ve sborových soutěžích po celé Evropě, ale vystupoval už i například v Japonsku. Řadu úspěchů na evropských přehlídkách dětských pěveckých sborů získala i Pro Musica ze slovenských Michalovců, která se na ZpívejFest vrací po dvouleté přestávce.

Jižní Moravu bude reprezentovat především Kantiléna, sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno, která patří k tělesům s vynikající domácí i mezinárodní pověstí. Na ZpívejFestu představí zbrusu nový program složený z upravených lidových písní, písní z českých pohádek a dalších českých a moravských skladeb, obohacený i choreografickými prvky. Tradičním účastníkem ZpívejFestu je pak domácí, vyškovský pěvecký sbor Motýlek. Ten za pouhých šest let od svého vzniku dosáhl velmi dobré úrovně a každý rok překvapí novinkovým repertoárem. Z Kyjova přijede dětský pěvecký sbor Modráčci při Základní škole Jana Ámose Komenského, který po vítězství v krajské přehlídce školních pěveckých sborů letos reprezentoval Jihomoravský kraj na celostátní přehlídce v Rychnově nad Kněžnou.

Oblíbeným vyvrcholením festivalu je závěrečné sborové finále pod širým nebem, kde si zazpívají děti z několika pěveckých sborů společně, a to včetně písní, které nazkoušely během festivalových dílen.

Mezinárodní festival dětských pěveckých sborů ZpívejFest je však víc než jenom zajímavý koncertní program pro veřejnost. Umožňuje účastnícím se sborům předávat si zkušenosti ve sborových dílnách, rozvíjet vzájemné vazby, navzájem se motivovat, ale i navazovat nová přátelství a užít si spoustu legrace během bohatého doprovodného programu. Právě přátelská a uvolněná atmosféra festivalu je hodnotou, kterou si chce ZpívejFest uchovat i do dalších ročníků.

Více informací o festivalu a kompletní program najdete na www.zpivejfest.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)