Dobrovan v zahraničí

V minulém vydání Dobrovicka vyšla upoutávka o tom, že se Dobrovan, pěvecký sbor města Dobrovice, chystá na cestu do zahraničí. Zpočátku jsme nevěděli, zda se nám podaří dát dohromady potřebnou sumu peněz na cestu a pobyt. Také nám dělala starost nejenom umělecká, ale i fyzická náročnost celého zájezdu, vzhledem k obsazení a nevyrovnanému počtu jednotlivých hlasových skupin.



Dobrovan, středa 1. července 2009
Magazín > Sborový život

Z těchto důvodů jsme oslovili sbor z Dolního Bousova a Sobotky (Smíšený sbor Stojmír – Bendl ) s tím, aby nám někteří členové vypomohli. Máme již ze vzájemné spolupráce zkušenosti a i tentokrát se tato volba osvědčila - vytvořilo se jednolité těleso, kde všichni dovedli v pravou chvíli „táhnout za jeden provaz“. A tak v momentě, kdy nám přislíbené peníze byly „přiklepnuty “ jsme již pilně pracovali a zodpovědně se připravovali.

Do chorvatské Puly na mezinárodní setkání sborů CANTATE CROATIA 2009 jsme odjížděli v pátek 29. května brzy ráno. Přestože jsme již měli určité zkušenosti z minulých zahraničních zájezdů, odjížděli jsme plni očekávání. Zároveň jsme si byli vědomi, že jsme jediným českým sborem delegovaným na tento evropský festival pěveckých sborů, navíc s vědomím, že jsme vlastně touto dobou předsedající stát Evropské unie. Zároveň nás zavazoval i fakt, že podstatnou část peněz na tento zájezd tvořil grant, který nám schválil Středočeský kraj. Nechtěli jsme zklamat ani další sponzory, kterými jsou v prvé řadě město Dobrovice, Cukrovary a lihovary TTD, a.s. Dobrovice, Roman Volovik ROVO –Trans, Volf & CO s.r.o., Gruša – tlakové čištění a CERPRESS – tiskárna, Praha (ta nám vytiskla propagační materiály).

První open air koncert byl pořádán v sobotu v 17.00 hodin na historicky překrásném náměstí zvaném Promenada. Vystoupilo zde postupně 8 sborů, z Itálie, Francie, Rakouska, Polska a náš Dobrovan. Svým výkonem jsme si ihned získali sympatie diváků a určitý respekt nejenom u dalších účastníků, ale i u pořadatelů.

Druhý den, v neděli, byl společný koncert všech sborů v honosném sále „Dom hrvatskih branitelja“. Každý sbor měl zazpívat jednu píseň. Náš sbor se představil zcela záměrně s typicky českou národní hudbou, světoznámým sborem z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany „Proč bychom se netěšili“. Frenetickým potleskem a výkřiky „bravi“ nás donutili posluchači k přídavku – lidovku „Jede sedlák do mlejna“ jsme si opravdu vychutnali. V tu chvíli nás uchvátil nejenom pocit štěstí a radosti, ale i určité hrdosti, že jsme jako Češi obstáli.

Nezapomenutelným zážitkem byl nesporně i závěr tohoto koncertu, kdy všechny přítomné sbory zazpívaly chorvatskou píseň „Siku mile Istre naše“. Na tvářích všech přítomných byla vidět spokojenost i únava zároveň a my jsme jen litovali, že ti co zůstali doma, nemohli prožít tyto krásné chvíle s námi. Město Pula je nádherné město s velkou historií, ale my jsme si ji (Pulu) mohli prohlédnout jen „letem světem “, protože před každým koncertem jsme měli rozezpívání a zkoušku, aby všechno klaplo. A ONO KLAPLO! Česká písnička opět slavila úspěch a ocenění patří všem těm, kteří pomáhali a podíleli se větší, či menší měrou na realizaci tohoto projektu..

Proto ještě jednou děkujeme touto cestou všem sponzorům, rovněž našemu sbormistrovi Blance Boháčkové, která náš sbor vede ke stále lepším výkonům, Miloši Formáčkovi za klavírní doprovod a všem zúčastněným zpěvákům za dobrou reprezentaci našeho města, kraje a státu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)