Čtvrtý výroční koncert Iuventus, gaude!

V neděli 31. května v podvečer se už počtvrté sešly všechny pěvecké sbory jablonecké ZUŠ v sále Eurocentra, aby předvedly svým rodičům a přátelům, jaký kus práce odvedly v uplynulé sborové sezóně.



Ivana Ullmannová, úterý 23. června 2009
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v Budapešti

Václav Landovský / Iuventus, gaude!

Po zahajovací halekačce Iuventus, gaude! patřilo pódium nejprve nejmladším sboráčkům, přípravnému oddělení Pueri, gaudete! Zazpívali své tři skladby jako vždy s radostí a chutí, doprovodili je pohybem a jako obvykle byli moc roztomilí. Po úvodní skladbičce Ptám se, ptám se, pampeliško Milana Dlouhého s textem sborové maminky Jolany Vltavské si troufli na cizojazyčnou Sallinenovu Italika a nakonec předvedli skladbu Miroslava Reichla Piano a forte z cyklu Veselá teorie. Jejich radost ze zpívání z nich doslova sálala.

Starší přípravka Amici, gaudete! zazpívala a zatančila nejprve Jarní Petra Ebena, pak krásnou francouzskou Christophe Barratiera z filmu Slavící v kleci a vystoupení uzavřeli do dvojhlasu vypilovanou skladbou Miroslava Raichla Brusič mráz. I jejich vystoupení se moc líbilo.

Naši sboráci pak půjčili pódium hostům z Pardubic, sboru Iuventus Cantans se sbormistrem Zdeňkem Kudrnkou. S nimi i s jejich mladším sborem Písnička už nás spojilo dvouleté sborové kamarádství a nejméně jednou ročně se objeví některý z našich sborů v Pardubicích a jejich sbor zase v Jablonci. Tentokrát tedy hostily rodiny členů Iuventus, gaude! pardubické děti, na podzim se zase my chystáme na XXII. Mezinárodní festival dětských a mládežnických pěveckých sborů v Pardubicích.

Trochu nás mrzelo, že díky zimě a dešti jsme museli zrušit plánovaný táborák a výlet na Ještěd i procházku po Jablonci, ale i tak jsme strávili velmi pohodový víkend, i když zalezlí v Babylonu nebo doma v rodinách. My dospěláci jsme plánovali další společné akce, třeba tu podzimní.

Vystoupení Iuventus Cantans bylo tedy zároveň poděkováním rodinám, které děti ubytovaly a staraly se o ně. Děkujeme rodičům za ochotu a doufáme, že i pro ně to byl hezký víkend, i když se jim doma děti dočasně trochu rozmnožily.

Pardubičtí zahájili jarní skladbou Vynášení smrti Bohuslava Martinů, zazněly lidovky slovenské, polské, skladby Emila Hradeckého, Antonína Dvořáka a Andrew Lloyd Webera z muzikálu Jesus Christ Superstar. Vystoupení zakončily skladby The rythm of life C.Colemana, One M.Hamlishe a velký úspěch měla skladba Puttin on the Ritz Irvinga Berlina.

Po přestávce se nejprve představil komorní sbor Choricus, gaude! se soutěžními skladbami na mezinárodní festival Svátky písní v Olomouci. Tam odjíždí už v pátek 5.června a sobota bude pro ně soutěžním dnem. Proto bylo jejich vystoupení na společném koncertu generálkou před samotnou soutěží. Kromě duchovních skladeb zazněla i slovenská lidová Prší, prší, v poněkud náročnějším provedení, než jak ji běžně zpívají maminky svým dětem. Velký potlesk sklidili "komoráci"; za závěrečnou Spinning Wheel Davida C. Thomase, ke které si sami vymysleli skvělý pohybový doprovod. Takže v sobotu jim všichni budeme držet palce.

Koncert uzavřel hlavní sbor Iuventus, gaude! Působivé bylo Vodňanského Rorando coeli, které bylo dialogem komorního sboru na balkóně a hlavního sboru na jevišti. Kromě Laudate pueri od Felixe Mendelssona Bartholdyho pak zazněly dvě úpravy lidových písní a vystoupení hlavního sboru uzavřel spirituál Soon I will be done.

Pak už Tomáš Pospíšil pozval na jeviště všechny účinkující a bylo jich opravdu hodně, všichni jablonečtí zpěváci a zpěváčci doplnění o hosty z Pardubic. Končilo se opravdu vesele - písničkou, jejímž autorem je Jarek Nohavica - Kozel, kterou děti na jevišti opět doprovodily gesty a tanečky a rozezpívali i hlediště. Závěrečný velký potlesk si všichni zasloužili a není divu, že se jim z jeviště vůbec nechtělo odcházet.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)