Hudební přátelství - ohlédnutí za zahajovacím koncertem ve Velké Lhotě

V sobotu 2. května 2009 byla ve Velké Lhotě (Dačicko) zahájena již 5. koncertní sezóna. Ve zdejším horním kostele v Evangelickém tolerančním areálu ji zahájil koncert dvou spřátelených pěveckých sborů.



Jitka a Josef Čudlých, úterý 12. května 2009
Magazín > Sborový život

Pozvání místního komorního sboru Festivia Chorus (sbormistryně Jitka Čudlá) přijal zahraniční host. Byl jím pěvecký sbor Harmonie z holandského města Beemster, jehož sbormistrem je Gerard Leegwater. Tento sbor přijel k nám do České republiky oslavit 145. výročí svého založení. Na klavír sbor doprovázela Emma Ulrich.

Koncert ve Velké Lhotě byl výborně navštíven a měl vynikající atmosféru. Harmonie zaujala především přednesem pro amatéry velice náročné Dvořákovy Mše D dur. Dále v jejich podání zazněly skladby Mozartovy, Rossiniho a jako přídavek známé "Těbje pajom" od Bortňanského. Festivia Chorus zazpíval nejprve barokní a capella Mši G dur od Giovanni Battisty Casaliho, dále dvě skladby Jiřího Laburdy (Tu es Deus a Ave Regina) s doprovodem varhan. Ve druhé půli Festivia zazářila odlehčeným podáním afrických spirituálů a jako přídavek pohladila lidovou písní "Teče voda, teče" v úpravě Tomáše Vespalce.

Po koncertě následoval krátký společenský večer, kde si všichni výtečně porozprávěli a jazykové bariéry v ten okamžik zcela padly. Hudba dokázala prolomit počáteční ostych. Při rozloučení obdržel Festivia Chorus pozvání na příští rok do Holandska ke dvěma koncertům.

Koncertu i společenské akce se zúčastnil také starosta města Studená, pan Josef Rod, který ocenil výtečnou atmosféru i profesionální organizaci. (Město Studená je partnerským městem holandského města Beemster.)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)