Prezentace české kultury v zahraničí

V rámci předsednictví České republiky EU podniklo Foerstrovo komorní pěvecké sdružení desetidenní zájezd do Pobaltí, jehož součástí byla i účast sboru v 11. ročníku mezinárodní sborové soutěže „Tallinn 2009“ v hlavním městě Estonska.



Kateřina Kocourková, pátek 1. května 2009
Magazín > Sborový život

V silné konkurenci převážně pobaltských a ruských sborů se FKPS pod vedením sbormistra Jana Svejkovského umístilo ve své kategorii na 4. místě hned za sborem z Ruska a dvěma tělesy z Estonska. Soutěžní program byl sestaven z děl Jacoba Galla Händla – Ascendit Deus, Arvo Pärta – Peace upon you, Jerusalem a Věroslava Neumanna – Nářek opuštěné Ariadny.

Program celého zájezdu byl velmi bohatý, neboť kromě soutěže se FKPS podílelo na koncertech, které reprezentovaly českou kulturu v zahraničí. První společný koncert se smíšeným sborem z nedalekého města Järvennpää se konal v unikátním skalním kostele Temppeliaukio ve finských Helsinkách pod záštitou tamního českého velvyslanectví.

Další koncert, tentokrát pod patronátem českého velvyslanectví v Estonské republice, se konal za účasti místního smíšeného sboru Estonia Seltsi Segakoor v moderních prostorách Metodistického kostela v historické perle Pobaltí - Tallinu.

Celý program krásného turné vyvrcholil návštěvou lotyšského města Jēkapils, kde FKPS vystoupilo na závěr již několikátého ročníku kulturní akce České dny pořádané velvyslanectvím ČR v Lotyšsku. Vřelá atmosféra, kterou se podařilo navodit FKPS spolu s oběma domácími sbory a tanečním souborem, vyvrcholila společným večerem všech zúčastněných, který se stal nejlepší tečkou za řadou akcí, jež měly přiblížit kulturu České republiky místnímu obyvatelstvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)