Iuventus, gaude! v Budapešti zvítězil

Ve čtvrtek večer se sbor Iuventus, gaude! vrátil domů do Jablonce nad Nisou, kde čekalo děti i dospělé před Základní uměleckou školou opět krásné uvítání. Téměř bez rozdílu se zopakovala situace z července loňského roku, kdy se rodiče, učitelé a příznivci sboru v čele se starostou města Petrem Tulpou sešli před budovou ZUŠ poprvé. Tehdy si sbor zcela neočekávaně přivážel zlatou a stříbrnou medaili ze světové sborové soutěže World Choir Games v Rakousku.



Ivana Ullmannová, sobota 18. dubna 2009
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v Budapešti

Václav Landovský / Iuventus, gaude!

Tentokrát sbor soutěžil na 12.ročníku Mezinárodní sborové soutěže v Budapešti v kategorii dětských sborů do 16 let. Opět úspěšně. Přivezl tentokrát sice jen jednu medaili, zlatou, ale korunovanou také vítězstvím ve své kategorii. Díky tomu se také zařadil mezi vítězné sbory všech soutěžních kategorií, které měly tu čest zpívat na závěrečném koncertu vítězů a soutěžit o hlavní cenu Grand Prix celého festivalu v nádherném a akusticky neuvěřitelném Národním koncertním sále Bély Bartóka.

V kategorii dětských sborů se spolu s Iuventus, gaude! zúčastnil sbor z Itálie La Corolla a z Dánska Morten Boerup School Choir. Oba sbory si vyzpívaly stříbrné pásmo. V porotě zasedli Péter Drucker a Katalin Kiss z Maďarska, Tatiana Malisheva z Ruska, Maria Emma Meligopoulou z Řecka a Andre van der Merwe z Jihoafrické republiky.

Budapeštské soutěže se zúčastnilo 48 sborů, z toho 22 maďarských, dva české, dále sbory z USA, Dánska, Finska, Filipín, Chorvatska, Irska, Norska, Itálie, Ruska, Rumunska, Švédska a Srbska. Soutěžilo se ve dvanácti kategoriích.

To, že sbor Iuventus, gaude! je vítězem kategorie a večer opět soutěží, jsme zjistili až den po našem soutěžním vystoupení poté, co jsme se vynořili z teplých termálních bazénů. Oznámení kanceláře soutěže pro nás bylo opravdu šokem, protože jsme byli přesvědčeni, že v případě vítězství by nás kontaktovali už předchozí večer. V této velmi náročné a přísně hodnocené soutěži by i stříbro bylo pro nás velkým úspěchem. Děti reagovaly velmi hlasitě a bouřlivě, takže jsme raději vyklidili vestibul lázní a vyvedli je ven. Tam jsem okamžitě začali řešit, co budeme večer zpívat. Vítězné sbory musely přednést dvě skladby bez doprovodu nástrojů a tyto dvě skladby nesměly předtím zaznít v soutěži. Pro nás to tedy představovalo rychle vybrat a „oprášit“ dvě ze skladeb, které sbor zpíval v listopadu na soutěži v Novém Jičíně (tedy naposledy asi před čtyřmi měsíci). Také jsme museli rychle vymyslet, kde vezmeme notové party, které jsme museli dodat porotě. Původně jsme si mysleli, že nám je budou muset poslat mailem ze školy, ale někteří ze sboráků s sebou naštěstí vezli do Budapešti kompletní sborové materiály. Noty pro porotu se tedy nakonec našly, pravda jedna ze skladeb byla roztomile ilustrovaná dětskými kresbami a počmáraná různými poznámkami k provedení skladby. Prostě jsme nezapřeli, že jde o dětský sbor.

Děti okamžitě pochopily, jak výjimečnou příležitost mají. Nikdo z nich neprotestoval, když jsme museli vypustit plánovanou prohlídku Budapešti a po obědě se vrátit do hotelu, povinně si odpočinout a pak se pustit do nácviku skladeb pro večer. Sbormistr Tomáš Pospíšil s hlasovou poradkyní Luckou Jarešovou vybrali Věneček Zdeňka Lukáše a Bodaj by vás v úpravě Eugena Suchoně.

Další šok nás čekal v podvečer po generálce v koncertním sále. Připojili se k nám ti, kteří si v zastoupení pana sbormistra vyslechli a poctivě zapsali hodnocení mezinárodní poroty. Čekali jsme výtky a připomínky, ale vyslechli jsme nadšenou chválu, která pro nás byla velkým povzbuzením pro večerní koncert. Porotci chválili „excelentní intonaci, perfektní soulad jednotlivých hlasů ve sboru a také (což nás všechny potěšilo snad nejvíc) přirozenost dětského hlasového projevu, naprostou disciplinovanost, ale zároveň i uvolněnost a radost, s jakou děti zpívají“. To je pro všechny, kteří se sborem pracují, snad nejvýznamnější ocenění jejich práce. Doslova zaznělo: „tím se významně zapisujete do světových soutěží a jste příkladem pro ostatní sbory. Už proto bychom váš sbor rádi viděli příští rok na sborové olympiádě v Číně“.

O hlavní cenu se utkalo jen osm sborů, protože ne ve všech kategoriích udělila porota zlaté pásmo a ne každá kategorie tedy měla vítěze. Atmosféra koncertu byla strhující, sboristé i diváci nadšeně tleskali a fandili všem sborům bez rozdílu. Zaslouženě, protože každý z vystupujících sborů předvedl brilantní výkony. Vystoupil také jediný další český účastník, naši kamarádi ze sboru Syrinx z Litoměřic, kteří se stali vítězi kategorie komorních sborů stejných hlasů. Oba české sbory tedy uspěly skvěle. Syrinxu opravdu srdečně gratulujeme a těšíme se na další příjemná setkání. Dalšími soutěžícími o Grand Prix byli Stockholms Musikgymnasium Choir ze Švédska (smíšené sbory s povinnou skladbou), z Holandska Trondhjems Studentersangforening (mužské sbory s povinnou skladbou), Aurin Noikar z Maďarska (ženské sbory s povinnou skladbou), Traverse City West Chorale z USA (vítěz hned dvou kategorií – folklor a smíšené sbory), New Dublin Voices z Irska (smíšené komorní sbory) a vynikající sbor z Maďarska Kodály Iskolaaurin Leanykara (mládežnické sbory do 19 let).

Úloha mezinárodní poroty opravdu nebyla jednoduchá. Devět porotců hodnotilo a na konci koncertu každý z nich napsal do obálky jméno jediného sboru, který by podle jeho názoru měl vyhrát. Grand Prix vyzpíval výborný irský sbor New Dublin Voices.

Pro teprve čtyřletý sbor Iuventus, gaude! byla už samotná účast na koncertě po boku nejlepších světových sborů velkým úspěchem a podle ohlasu publika si sbor vedl při vystoupení výborně. Také řada porotců opakovaně tleskala směrem k našim dětem a dávali najevo, že je výkon dětí nadchl.

Příprava na soutěž byla letos mnohem náročnější než na loňskou olympiádu. Jednak vzhledem k dřívějšímu termínu soutěže, ale hlavně proto, že letos sbor výrazně omladil a celou třetinu členů tvoří čerství nováčci. Nejvíce času proto zabralo sezpívání sboru a také nácviky skladeb s novými členy individuálně nebo v malých skupinkách ve volném čase dětí i sbormistra. Tomu ale vydatně pomáhali i zkušenější členové sboru v čele s vedoucími jednotlivých hlasů. Sbormistr Tomáš Pospíšil k výsledku soutěže uvedl: „Jsem hrdý na děti, které v letošních podmínkách vydržely a odpovědností za celý kolektiv připravily půdu pro další úspěchy sboru. Za tři týdny práce od soustředění vytvořily takovou úroveň sboru, že jim porota udělila zlatý diplom čtvrtého stupně, což je ocenění mnohem vyšší než zlato z loňské olympiády a ocenění vyšší, než bodové ohodnocení nejlepšího mládežnického sboru Maďarska slavné Kodályho školy, sboru, který jsme na soutěži poslouchali se zatajeným dechem. Děti si vyzpívaly účast na galakoncertě mezi osm nejlepších sborů soutěže, mezi nimiž už bylo mnoho skutečných profesionálů, a kde před zraky všech sborů soutěže užily tu nezapomenutelnou atmosféru světových pódií.“

Jak jsme zjistili podrobným pročítáním všech výsledkových listin za dobu trvání soutěže, byly sbory Syrinx a Iuventus, gaude! prvními českými vítězi kategorie a sbor Iuventus, gaude! byl z českých sborů hodnocen vůbec nejvyšším počtem bodů.

Uvítání v Jablonci bylo příjemnou a dojemnou tečkou za náročnou a prací, zážitky a emocemi nabitou cestou. Děti opět ukázaly, že jsou výborná parta, která nelituje času a námahy, aby pak dokázala potěšit druhé krásou svého zpěvu. Vítězství v takto náročné soutěži pro ně bylo potvrzením toho, že poctivá příprava a zaujetí pro to, co děláme, se vyplatí a že (slovy pana sbormistra) všechno, co děláme, se nám jednou několikanásobně vrátí.

Už cestou domů jsme plánovali další akce, koncerty a soutěže. Po krátké přestávce se děti zase sejdou v sále ZUŠ, aby připravily další krásné koncerty. V nejbližší době vystoupí 27.dubna v Praze na Staroměstském náměstí v chrámu sv.Mikuláše, v květnu v kostele ve Smržovce a jako host na výročním koncertu sboru Janáček v Městském divadle, 31.května máme výroční koncert v Eurocentru a 20.června završíme letošní úspěšnou sborovou sezónu koncertem v Hejnicích, pravděpodobně opět s Jiřím Stivínem. Děti čeká spousta práce, ale zároveň radosti z toho, že jsou spolu a že dělají něco krásného, co je i lidi kolem obohacuje.

Těšíme se na setkání na koncertech sboru Iuventus, gaude! a děkujeme všem za gratulace, uvítání a obrovskou podporu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)