Iuventus, gaude! přivolával jaro

Víkend 29. a 30.března patřil návštěvě komorního sboru Syrinx z Litoměřic pod vedením Saši a Romana Pallasových. V sobotu se v kostele dr. Farského uskutečnil koncert tohoto komorního sboru.



Ivana Ullmannová, sobota 4. dubna 2009
Magazín > Sborový život

foto Václav Landovský

Jako host vystoupil na začátku koncertu náš komorní sbor Choricus, gaude!, koncert pak uzavřel sbor Iuventus, gaude! dvěma skladbami ze svého soutěžního repertoáru. Kostel byl plný diváků a ti vytvořili našim hostům krásnou atmosféru. Velký dík patří manželům Mlýnkovým, kteří nám zapůjčili prostory kostela.

V neděli v podvečer se sešly děti ze všech oddělení našeho sboru a naši hosté z Litoměřic společně v Eurocentru. Sbor tady zahájil novou tradici vítání jara – Jarní zpívání s Iuventus, gaude! Sešlo se téměř dvěstě diváků a když k tomu připočteme všechny zpěváky, kteří se střídali na pódiu, byl sál Eurocentra opět plný.

První jarní koncert zahájil sbor Iuventus, gaude! lidovkou Plzeňská věž, kterou sboráci věnovali úspěšným Anežce Gráttové a Aleši Tvrdíkovi, kteří se v soutěži Zpěváček 2009, pořádané v Jablonci DDM Vikýř, probojovali do celostátního kola ve Velkých Losinách.

Pak přišla chvíle nejmladších sboráčků z Pueri, gaudete!, kteří ve zbrusu nových barevných tričkách s logem sboru zazpívali tři skladby a svou spontánností a radostí ze zpěvu tradičně roztleskali celý sál.

Jejich o něco starší kamarádí Amici, gaudete! zazpívali náročnější skladby Brusič mráz (kterou se rozloučili se zimou) a píseň z francouzského filmu Slavíci v kleci.

Závěr první části programu patřil hlavnímu sboru Iuventus, gaude!, který předvedl celý svůj soutěžní repertoár pro mezinárodní soutěž sborů v Budapešti, kam odjíždí už v neděli 5.dubna. Velké ocenění patří všem nováčkům, kteří se s obrovskou pílí učili nové skladby, ale také jejich straším a zkušenějším kamarádům, kteří jim moc pomáhali. A také panu sbormistrovi, který s nimi strávil u klavíru nepočítaně hodin ve svém volném čase.

Letošní účast na soutěži v Budapešti je pro sbor sice zčásti lehčí než loni na olympiádě v Grazu, protože loňský zahraniční křest už mají sboráci za sebou, ale bude mnohem složitější v tom, že celou třetinu sboru letos tvoří nováčci, kteří se ve sboru teprve zaučují. Příprava tedy byla pro všechny mnohem náročnější než loňská, navíc na ni bylo o tři měsíce méně času. Ale děti se už do Budapešti těší a cítí velkou zodpovědnost, aby nezklamaly všechny, kdo jejich cestu podpořili, v čele s městem Jablonec. Držte jim palce.

Po přestávce se se svým repertoárem představil sbor Syrinx, který zazpíval devět skladeb, mimo jiné Lukášův Věneček, ale také skladby Gershwina, Ellingtona nebo Beatles.

Jejich pocity z Jablonce, nejlépe vystihuje citace z mailu sbormistra Romana Pallase: „Díky za propůjčení bezvadného a jako vždy skvěle připraveného a naladěného publika. Nepamatuji si, kdy jsme zažili takový potlesk a všechny nás to nesmírně nabilo. Všichni byli nadšení z hostitelů i z atmosféry a úrovně obou koncertů. Moc jsme takové povzbuzení potřebovali a ještě budeme potřebovat, proto doufám, že jsme u Vás nebyli pro mnoho nadcházejících roků naposledy.“

Závěrečné společné zpívání tří lidových písmiček spolu s publikem asi opravdu zafungovalo, protože už v pondělí přišlo i do Jablonce opravdové slunečné jaro.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)