Zámecký koncert v Jičíně

K východočeským městům, kde se sborovému zpěvu daří, patří také metropole Českého ráje - Jičín. Působí tu dokonce dva smíšené pěvecké sbory, pojmenované po velikánech naší hudby Smetana a Foerster. V čele druhého jmenovaného stojí už čtyřicet let jako sbormistryně stále mladá Mgr. Ivana Hanzlová. Neztratila dosud nic ze své profesionální jistoty a muzikálnosti, kterou začala rozvíjet po absolutoriu vysoké školy jako sopránová sólistka Smíšeného sboru českého učitelstva, vedeného tehdy prof. Dr. Josefem Plavcem, DrSc., a Jiřím Válou.



Eva Brandejsová, úterý 31. března 2009
Magazín > Sborový život

Foerster je sborem převážně mladých lidí z okresního města a okolí, vyrovnaným kolektivem s vyzpívanými hlasy, se zpěváky pohotově reagujícími na gesta dirigentky. Znalost repertoáru a aktivní přístup každého jednotlivce je zřejmý. Pro zajímavost: členem sboru je sám šéfredaktor Cantusu Mgr. Miloslav Samek! Jako druhý sbormistr zde působí mladý ředitel okresního archívu Mgr. Karel Chutný, který své ostruhy získal už v době studia na Univerzitě Hradec Králové v pěveckém sboru Smetana u doc. Luboše Klimeše.

Foerster uspořádal v půli března 2009 k výjimečnému jubileu Ivany Hanzlové slavnostní koncert ve skvostném prostředí Porotního sálu jičínského zámku. Sál zaplněný do posledního místečka, kam musela být dodávána další křesla, i přítomnost starosty svědčily o opravdovém zájmu veřejnosti. Ze Semil přijel poblahopřát předseda Východočeského oblastního výboru Unie českých pěveckých sborů Mgr. Jaroslav Vávra.

Koncert zahájila podmanivým zpěvem Šubrtovy písně sólistka Ivana Záveská. Další melodie pak posluchačům připomněla televizní seriál o F. L. Věkovi z Komenského kancionálu. Stylově byly předneseny madrigaly Orlanda di Lassa i s přesvědčivě znějícím kvartetem sólistů ( I. Záveská, J. Žemličková, P. Krčmárik, L. Stříbrný). Další skladby, převážně sakrální, byly provedeny s citem pro jejich obsah i hloubku. V nádherném sólu v Bachově a Gounodově Ave Maria zazářila opět Ivana Záveská. Náročné první dvě části Fibichovy Missy brevis zvládli Foerstrovci rovněž se ctí. Příjemným překvapením první části programu byla také Suchoňova Aká si mi krásna, kdysi tak oblíbená a dnes zřídkakdy zpívaná skladba – její provedení bylo procítěné.

Přestávku koncertu mohli posluchači využít k prohlídce výstavky fotografií k čtyřicetiletí sbormistryně Hanzlové v čele sboru. Druhou část koncertu zahájila druhou větou Dvořákova koncertu a-moll houslistka Ludmila Šulcová za klavírního doprovodu Pavla Krčmárika – znamenalo to kvalitní obohacení sborového večera. Pavel Krčmárik svým profesionálním výkonem u klavíru zaujal i při doprovodu sborových skladeb.

Skladby, přednesené v druhé části koncertu, potěšily především milovníky úprav lidových písní – jejich autory byli J. Krček a místní osobnost M. Roček ( Dva mateníky z Hořicka) - a muzikálů. Velký ohlas u publika mělo Webberovo Pie Jesu se sólem I. Záveské a v ukázce z jazzové opery Porgy a Bess G.Gerschwina zaznamenal živý ohlas mladý barytonový sólista Radek Štaff. Večerem s příjemnou nenuceností provázel Ladislav Stříbrný.

Koncert byl bezesporu obohacením kulturního života města i regionu. Ukázal také, že sborový zpěv, pokud má kvalitu a dobrou dramaturgii, si dokáže své posluchače i v dnešní době najít!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)