Napřed vrčí motor a pak zazní potlesk

aneb Adventní koncerty univerzitního sboru

Jaké zvukové kulisy máte spojeny s adventem? Rolničky či šplouchání kaprů v kádi? Jsou místa, kde k nim patří i vrčení motoru autobusu. Právě jím přijíždí Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého. Po vypnutí motoru jsou na řadě již libější zvuky. Adventní koncert tohoto pěveckého tělesa naší Alma mater. V loňském roce jich bylo celkem šest.



Michal Poláček, sobota 10. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Poprvé mezi ně patřil i adventní koncert v domovském přístavu - v Olomouci.

Série adventních koncertů však začala v neděli 7. prosince na jižní Moravě v nenápadném kostelíku sv. Václava v obci Kostelec na Kyjovsku. Hlavním pořadatelem zde byl (stejně jako u všech ostatních předvánočních koncertů) jeden ze členů sboru, který si usmyslel, že adventní koncert Atenea by v místě jeho bydliště nemusel být nic špatného. „I když jsme my jižané hudbymilovní, adventních koncertů je u nás stále málo. Snad se náš program místním lidem líbil,“ řekl Žurnálu UP Vojtěch Zlámal, pořadatel koncertu v Kostelci.

Před početným kosteleckým publikem se Ateneo předvedlo vůbec poprvé a nutno říct, že zde uspělo. Studenti naší univerzity zazpívali skladby ze svého klasického repertoáru i písně, které nacvičili během minulého semestru. Jednou ze stálic sborového repertoáru je i Velkomoravský chorál Jiřího Pavlici. Jeho zařazení do programu zde bylo skutečně namístě, jelikož základy kostela sv. Václava jsou podle zdejšího faráře více než tisíc let staré a je tudíž velmi pravděpodobné, že na tomto místě podobné skladby kdysi dávno zněly. Program pak pokračoval dále od Pavlicova chorálu přes skladby současného autora Antonína Tučapského až k závěrečným vystoupením sólistů. Ať už při francouzsky zpívaném Le temps de vivre či jazzovému I love the Lord. Odměnou pro olomoucké studenty byl potlesk a malé pohoštění.

Série adventních koncertů pokračovala o pár hodin později v nedalekých Ždánicích. Také zde Ateneo vystupovalo vůbec poprvé a podle ohlasů publika je možno říci že ne naposledy. „Byl to zážitek. Něco úplně jiného než co nás bývá běžně k vidění,“ hodnotila Ateneo jedna z návštěvnic ždánického koncertu.

V úspěšném koncertování pokračovalo Ateneo hned další týden. V pátek 12. prosince na něj čekali diváci v Rohli na Šumpersku. Tato vesnice je na seznamu adventních koncertů Atenea již stálicí. Právě ona je místem, kde ono vrčení motoru autobusu patří u místních s lehkou nadsázkou k jedné ze zvukových kulis předvánočního času.Tou druhou (významnější a bez nadsázky) je zpěv studentů naší univerzity, toho večera mnohokrát oceněný nadšeným potleskem.

Další dvojici koncertů měli členové Atenea ve svých diářích zapsánu hned na následující neděli, kdy se i tentokrát vyjíždělo na jižní Moravu. Obce Nemotice a Morkovice. Adventní vystoupení Atenea se i tady stalo již tradicí. „Doufám, že příští rok přijede zase,“ loučil se po koncertu farář v Nemoticích.

Vůbec poprvé se však na seznamu adventních koncertů Atenea objevila i Olomouc. Úterý 16. prosince tak sice nezavrčel motor autobusu, ale to nejdůležitější – zpěv – zůstalo zachováno. Kaple Božího těla na Konviktu se krátce před šestou hodinou večerní zaplnila bezmála do posledního místa. „I přesto, že zpěváci museli letos zvládnout značné kvantum repertoáru, se nám podařilo posunout pomyslnou laťku kvality opět o kousek výš. Důkazem jsou ohlasy na naše vystoupení a bezprostřední pozvání na příští rok. Všem zúčastněným zpěvákům, kteří si dokázali zorganizovat svůj čas v exponované době příprav na zkoušky a zápočty, patří můj velký dík,“ dodává doc. Pavel. Režný, sbormistr Atenea.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)