Iuventus gaude! a Jiří Stivín potřetí spolu

První velký koncert letošní sborové sezony má za sebou z více než jedné třetiny omlazený pěvecký sbor jablonecké ZUŠ. Ve čtvrtek 25.září se již potřetí setkaly děti ze sboru Iuventus, gaude! při společném hraní a zpívání se světoznámým jazzmanem Jiřím Stivínem.



Ivana Ullmannová, pondělí 20. října 2008
Magazín > Sborový život

Pro tyto podzimní koncerty, které se už pomalu stávají tradiční ozdobou podzimní jablonecké kulturní scény, připravuje sbormistr Tomáš Pospíšil vždy speciální program sborových skladeb, které mají Jiřího Stivína inspirovat. Proto se také již podruhé jmenoval společný koncert Improvizace.

Tentokrát poskytl sboru prostory ke koncertu kostel Nejsvětějšího srdce Ježíšova na Horním náměstí. A byl doslova nabitý. Obsazeno bylo všech 270 míst k sezení a prodalo se dalších 61 vstupenek k stání a na balkóny. 331 diváků je oproti loňskému koncertu nárůst o více než polovinu.

Jsme rádi, že jsme letos mohli díky větším prostorám uspokojit opravdu všechny, kdo měli o koncert zájem. Atmosféra koncertu byla snad ještě hezčí než loni. Jiří Stivín se na nás letos připravil opravdu důkladně, ale nebyla nouze ani o zcela spontánní, milé a místy i humorné situace. Asi nejroztomilejší byly Stivínovy improvizace po lidovce Bodaj by vás čerti vzali nebo při Jurkovičově Ptačím koncertu, kdy nejintenzivněji komunikoval s dětmi. A rozhodně nejdojemnější, soudě podle slzící ženské poloviny diváků, byla závěrečná písničková rozlučka s Jiřím Stivínem, při které mu sólistka Šárka předala kytičku ve sborové oranžové barvě. Ohlasy bezprostředně po koncertu byly velmi pochvalné a koncert určitě většinu diváků pohladil po duši.

Zbývá poděkovat. Především farnosti při kostelu Nejsvětějšího srdce Ježíšova za poskytnutí krásných prostor kostela se skvělou akustikou, za milé a velmi vstřícné zázemí, které nám s velkou ochotou vytvořili. Bylo nám u Vás hezky. Děkujeme. Snad jsme do kostela přinesli s hudbou hodně pozitivní energie.

Za podporu děkujeme městu Jablonec nad Nisou a Eurocentru, pod jejichž záštitou koncert probíhal jako součást Projektu Jablonec nad Nisou 2008.

Další velký dík patří hostům koncertu: komornímu orchestru jablonecké ZUŠ L´Accord pod vedením Luboše Lachmana, Petru Bártovi a samozřejmě naší hlavní „hvězdě“ (ovšem velmi milé, lidské a skromné) Jiřímu Stivínovi.

Děkujeme Nadaci Preciosa, která již podruhé obdarovala Jiřího Stivína. A za pomoc děkujeme panu Borkovi Tichému, který nám osobně přivezl a nainstaloval vitrínu, aby si naši hosté mohli přímo v kostele prohlédnout zlatou i stříbrnou medaili, které si sbor přivezl v červenci z World Choir Games z Rakouska.

Za úžasné plakáty, pozvánky a stylové vstupenky děkujeme naší dvorní grafičce paní Marcele Poloprudské.

Největší poděkování patří zkušeným sborákům, kteří sbor i tentokrát podrželi díky svým zkušenostem a při přípravě koncertu velmi pomáhali všem novým malým sboráčkům.Děkujeme ale i sborovým nováčkům, kteří začali v hlavním sboru zpívat teprve před necelým měsícem. Na jejich zpěvu i chování na jevišti ale vůbec nebylo znát, že teprve koncem srpna byli slavnostně přijati do sboru. Svůj velký koncertní křest zvládli skvěle a dokázali, že do Iuventus, gaude patří.

A na úplný závěr pro nás velmi potěšující zpráva. Za rok se s Jiřím Stivínem v kostele na Horním náměstí sejdeme počtvrté. Už teď se těšíme a srdečně zveme Vás všechny, kterým se včerejší koncert líbil.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)