Malé hudební zastaveníčko ve Slavonicích

Na sklonku prvního Dne evropského dědictví, v sobotu 13.září jsem plna zvědavosti usedla do kostelní lavice kostelíku sv. Jana Křtitele, abych se mohla oddat krásné hudbě, kterou sliboval pozvánkový letáček letos nově vzniklé - a zatím zcela neznámé - vokální skupiny Marika-A Cappella Singers, o.s., zkráceně MACS (čti maks).



Z. Chadimová , čtvrtek 18. září 2008
Magazín > Sborový život

Slavonice

Tento koncert, který uspořádalo naše občanské sdružení Slavonická renesanční společnost, ve spolupráci s MACS, přilákal příznivce vážné hudby ze širšího okolí, než je v podobných případech běžné. Celý koncertní večer uplynul příjemně a splnil mé očekávání relaxace krásnou hudbou. Ze všech účinkujících vyzařovalo velké nadšení, zápal pro věc a plný prožitek zpívaných skladeb. Skladby vybrané pro první veřejnou prezentaci představily průřez jejich repertoárovým spektrem - počínaje krásnými lidovými písněmi z Čech, Moravy a Slovenska a konče skladbami mistrů klasiky 18. a 19. století. Za všechny jmenujme alespoň výběr krásně a procítěně podaných 3 písní biblických od Antonína Dvořáka nebo svěže a precizně zazpívanou humornou parodii na operu od F. Richarda Geneeho s názvem Insalata Italiana.

Již od samého počátku tohoto jedinečného večera naplněného krásnou hudbou bylo zřejmé, že pojetí vokální skupiny MACS se odlišuje od běžné sborové interpretace. Přitažlivost jejího podání je totiž založena na četných sólových výstupech zpěváků ze všech hlasových skupin, které se střídají nebo prolínají se sborem. Také kvalitní klavírní doprovod a působivý doprovod dvou příčných fléten přispěly k celkové atmosféře velmi pozitivně.

Hlavní tajemství působivé interpretace této vokální skupiny jsem nemusela dlouho hledat. Stačilo pouhou chvíli pozorovat dirigentku Máriu Divišovou (jinak též Mariku) při práci - a hned bylo zřejmé, odkud celá tato pozitivní energie přichází. V každém jejím pohybu bylo něco silně emotivního, přitažlivého a krásného. Všimla jsem si, jak celá 14-ti členná skupina je při zpěvu plně soustředěna právě na tuto velmi charismatickou a krásnou ženu, a jak zpívanou melodii prožívají v harmonickém souladu s jejími pohyby i výrazem v jejím obličeji, do kterého jsme, my posluchači, bohužel, měli také možnost nahlédnout, i když jenom z první lavice.

Když jsem po koncertě mluvila s některými zpěváky, prozradili mi, že právě díky Marice je zpívání v tomto malém sboru oslovuje a nesmírně baví. Prozradili mi také, že svou sobotní veřejnou premiéru, která proběhla u příležitosti Dne otevřených památek nejenom večer u nás ve Slavonicích, ale předtím ještě také v dopoledních hodinách v Telči, cítí jako úplný začátek a nastartování svého snažení na poli hudebně pěveckém, a že mají ještě celou řadu nenaplněných ambicí, zazpívat ještě lépe, kvalitněji a působivěji, než se jim to povedlo v tento jejich premiérový den.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)