Šumava se rozezní duchovní hudbou

Festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald se letos koná již podvanácté, a to ve dnech 9. až 25. května 2008. První předkoncert instrumentální hudby proběhl v pátek 9. května v pražském kostele sv. Ignáce a druhý předkoncert se uskuteční v neděli 18. května v bazilice v Teplé. Poté se festival přesune na svou tradiční domácí půdu – tedy do Klatov a okolí a do sousedního Bavorska.



tisková zpráva, pátek 16. května 2008
Magazín > Sborový život

Původní logo festivalu Šumava-Bayerischer Wald

Šumava-Bayerischer Wald

Koncerty se během hlavního festivalového víkendu (23.-25. května) budou konat nejen v Klatovech, ale také v Běšinách, Chanovicích, Chlistově, Kdyni, Klenčí pod Čechovem, Koutu na Šumavě, Těchonicích, Žinkovech, Zwieselu (D) a Bodenmaisu (D). Festival vyvrcholí slavnostním závěrečným koncertem, který se uskuteční v  klatovském arciděkanském kostele Narození Panny Marie v sobotu 24. května v půl osmé večer. V neděli 25. května vystoupí jednotlivé sbory v rámci bohoslužeb konaných v okolních kostelech, některé z nich za doprovodu orchestrálních těles.

V průběhu Festivalu duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald 2008 se představí několik pěveckých sborů z různých částí republiky i ze zahraničí. Mezi pravidelné účastníky patří pražský sbor Byzantion, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy a pražský sbor Laetitia. Na koncertech dále vystoupí smíšený sbor Nokturno ze Sezimova Ústí, Kirchenchor St. Nicolaus ze Zwieselu, Kirchenchor Maria Himmelfart z Bodenmaisu, Fojtův komorní sbor z Roudnice nad Labem, Pěvecké sdružení Martinů Třinec a Sbor církevního gymnázia Plzeň. Festival se od roku 2002 zaměřuje také na mladé interprety, jež budou letos reprezentovat také dětské sbory Berušky z Klatov a Sluníčka z Plzně.

Pořadatelem festivalu je Kolegium pro duchovní hudbu se sídlem v Klatovech a hlavními spolupořadateli se letos stali: Unie českých pěveckých sborů, občanské sdružení Sempervivum, Společnost pro podporu kulturního dědictví regionu, a Kirchenchor St. Nicolaus z německého Zwieselu. Prezidentem festivalu je Mgr. Vít Aschenbrenner.

Kolegium pro duchovní hudbu je dnes přibližně 20členný klatovský komorní smíšený sbor, založený v roce 1996 muzikologem Vítem Aschenbrennerem. Sbor se věnuje především interpretaci barokní a klasicistní hudby, často z pera regionálních autorů, ale nebrání se ani skladbám autorů současných. Mezi dramaturgicky nejvýznamnější počiny sboru patří bezesporu světová premiéra duchovní kantáty regionálního autora Leopolda Eugena Měchury „Credo mrtvých“ (2005) a koncert hudby z doby klatovského mariánského zázraku (8. 7. 1685) nazvaný „Bohorodička krví se potící“ (2005). Od roku 2007 se těleso podílí jako hlavní účinkující na projektu „Barokní jezuitské Klatovy“, organizovaným občanským sdružením Klatovské katakomby, kde mj. letos představil hudbu z doby založení klatovské jezuitské koleje (polovina 17.století). Do loňského roku působil sbor jako spoluorganizátor, od roku 2008 pak jako hlavní organizátor jediného sborového festivalu v západních Čechách – Festivalu duchovní hudby „Šumava – Bayerischer Wald“.

Unie českých pěveckých sborů jako jediná organizace zastřešuje český sborový zpěv již téměř čtyřicet let. Pořádá a spolupořádá desítky mezinárodních i regionálních festivalů a soutěží, podporuje odborný hudební výzkum a novou tvorbu, pracuje i v oblasti hudební výchovy a umělecko-výchovných aktivit mládeže. Spolupracuje s Ministerstvem kultury ČR, s českými vysokými školami, s řadou odborných společností u nás i v zahraničí.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Byzantion - Collegium musicae slavicae Praga

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1957
smíšený sbor


Fojtův komorní sbor

Roudnice nad Labem (Ústecký kraj) – zal. 1993
smíšený sbor duchovní hudbu


Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy

Plzeňský kraj – zal. 1996
smíšený sbor duchovní hudbu


Laetitia

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1980
smíšený sbor


Nokturno

Sezimovo Ústí (Jihočeský kraj) – zal. 1983
smíšený sbor


Pěvecké sdružení Martinů Třinec

Moravskoslezský kraj – zal. 1955
smíšený sbor


Sbor Církevního gymnázia

Plzeň (Plzeňský kraj) – zal. 1992
gymnaziální dětský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)