Kantiléna v Petrohradu

V posledním březnovém týdnu tohoto roku se naplnila první část plánované sborové výměny mezi brněnským dětským sborem Kantiléna a Dětským pěveckým sborem při rádiu a televizi Petrohrad. Kantiléna zavítala do severoruského Petrohradu a během sedmi dní nabídla posluchačům šest koncertů, na nichž zazněla jak česká klasika, tak perly renesanční hudby.



Lenka Zlámalová, úterý 22. dubna 2008
Magazín > Sborový život

Velkým úspěchem se završila účast na mezinárodním hudebním festivalu „Země dětí“, na kterém za klavírního doprovodu svého dirigenta MgA. Jakuba Kleckera sbor zazpíval na přání pořadatelů převážně české skladby od Ebena, Martinů a Smetany. Úpravy českých lidových písní dokonce svedly diváky k tomu, že v důstojném, až carsky majestátním sále Filharmonie, kde se koncert konal, začali tleskat do rytmu a vynucovali si přídavky.

Následující den, na krátkém setkání s adepty sbormistrovství, předvedli zpěváci reprezentativní ukázku vlastní sborové práce – nejprve hlasovku, poté technickou a výrazovou práci na vybraných skladbách. V rámci diskuse pak dirigent částečně osvětlil zavedenou praxi, osvědčenou více jak padesátiletou tradicí sboru.

Slavnostnímu závěrečnému koncertu v katedrále ve Smolném, kde se představily oba sbory, byl přítomen generální konzul České republiky v Petrohradu, Ing. Lubor Bartoš. Byť tamní prostor akusticky neumožňovat plné rozehrání všech hudebních nuancí, vyzněly skladby velice působivě – zvláště pak slavná Rachmaninova „Bogorodice děvo, raduj sja“ v podání Kantilény, kterou diváci odměnili téměř nekonečným potleskem. Když se pak oba sbory na konci spojily a zazpívaly Hymnus velikému městu, diváky doslova zvedly ze židlí.

V současnosti je v plném proudu příprava druhé části sborové výměny, která se uskuteční na konci září tohoto roku, kdy do Brna přijede petrohradský sbor a pod vedením dirigenta prof. Gribkova uskuteční několik koncertů po celé České republice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)