Severáček jubilující (1958-2008)

Několik slov k Jarnímu koncertu 6. dubna 2008

Má-li slavit padesátiny kdokoliv z nás , ví na den přesně, kdy se to sluší učinit. U Severáčku to tak přesně nevíme. Už před prázdninami 1958 se školní sbor na Orlí ulici rozhodl stát se sborem dětí z celého města, první zkoušky tohoto staronového tělesa proběhly někdy během září, ale název Severáček si sbor zvolil až před Vánocemi, kdy také poprvé zazpíval na veřejnosti (pár jednohlasů).



Milan Uherek, pátek 11. dubna 2008
Magazín > Sborový život

A tak je nejlépe si tu radostnou skutečnost, že se to vše odehrálo před půl stoletím a že se pak celou tu dobu bez přerušení zpívalo s velikou chutí, že se překonávaly hory doly, že tento padesátník dosud nezešedivěl, ale spíše rozkvétá do nové a nové krásy, připomínat a oslavovat od jara do zimy.

Ten první jubilejní koncert, tradičně zvaný Jarní a už od šedesátých let pravidelně pořádaný v našem krásném divadle (co vzpomínek se mi hned na začátku vybavilo při pohledu na úžasnou Klimtovu malovanou oponu!), byl jakýmsi souhrnem všech představ a ideálů, jak by měl slavnostní koncert dětského sboru vypadat. Plné dvě hodiny sledovalo zaplněné hlediště všechna oddělení sboru včetně nově založené "předpřípravky" Malí zpěváčci, nabízející muzikální a pěveckou vytříbenost až virtuóznost, repertoárovou i režijně jevištní pestrost a toto všechno mistrně gradující bez dnes tak běžných podbízivých efektů.

Snad až moc chvály na pár řádcích.

Ale byl jsem při tom, viděl jsem úsměvy a slzy, slyšel jsem upřímný smích i absolutní ticho a dokonce jsem byl i s dětmi na jevišti a mohl jsem s nimi dělat pěknou muziku. A i když toho ta dnešní generace umí a dovede mnohem víc než ty ročníky zakládající, v zásadě jsou ty děti stále stejné, toužící tvořit a krásně zpívat a tak dělat svět kolem sebe co nejpěknější.

Mějme je rádi, těšme se s nimi po celý tento jubilující rok a pomáhejme jim jako dosud a snad ještě více, ať se jim dobře daří i v té druhé padesátce.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)