AMICI, GAUDETE! poprvé na cestách

Ani koncertní sbor IUVENTUS, GAUDE! neměl před dvěma lety v Litoměřicích tu čest uspořádat večerní koncert v městském divadle. Už proto si AMICI,GAUDETE! (Kamarádi, radujte se!) – druhá přípravka sboru jablonecké ZUŠ – pozvání do Litoměřic velmi vážili a od Vánoc se na první koncertní zájezd pilně připravovali.



Tomáš Pospíšil, úterý 1. dubna 2008
Magazín > Sborový život

Děti se rozhodly přenechat svět dětských písniček a ukazovaček nejmladšímu oddělení a s vervou se pustily do repertoáru, který nemá daleko ke koncertním sborům. Do Litoměřic si tak odvážely mimo jiného Purcellovo Come yo sons of art (komponované k narozeninách anglické královny ), pásmo dvojhlasých lidových písní, dva Moravské dvojzpěvy Antonína Dvořáka nebo krásné Lauridsenovo Dirait-on – slavný hit začínajícího Iuventus, gaude!

Sobotní odpoledne v Litoměřicích děti prožily typicky po svém a celé uhoněné dosedly na generálce v divadle v takovém stavu, že jsem i já přestával věřit na zázraky. Když je dítě unavené, žádná slova o umělecké odpovědnosti a vyprodaném divadle neplatí. Děti dostaly do ruky láhev s pitím a do pusinek bobříka mlčení.

To, co však devítileté a desetileté blechy předvedly při večerním koncertě, jsem za celou svou sbormistrovskou praxi ještě nezažil. Každá píseň zazněla s takovou soustředěností a zápalem, že jsem se po každé skladbě musel přidat k s nadšenému publiku a s úctou jsem našim dětem tleskal. Dlouhotrvající závěrečný potlesk a veliké chvály počínaje uvaděčkami a konče všemi sbormistry byly zaslouženou odměnou nejen za velikou práci, kterou děti od Vánoc udělaly, ale především za neuvěřitelné nasazení, kterého jsou schopny snad jedině děti. My, přítomní dospělí jsme na ně byli nesmírně hrdí a až budete vy, milí rodiče, sledovat jejich vystoupení v Jablonci, tak i kdyby všechno nadšení i umění zapadlo pod pódium, buďte hrdi nejen na ně, ale právem i na sebe, protože jejich nasazení a chování při koncertě není ovocem naší práce, ale dílem vaší výchovy.

Krásnou atmosféru koncertu samozřejmě velmi ovlivnilo báječné a upřímné přijetí našich hostitelů ze sboru PUELLAE CANTANTES respektive přípravného sboru MODRÁSCI. Děti tohoto krásného sboru jsou spolu se svými sbormistry – Romanem a Sašou Pallasovými a paní sbormistryní Jindřiškou Bohatovou - pro nás od začátku velikými vzory jak v pedagogické tak umělecké práci s dětmi. Jsou naším příkladem i ve skvělém pohostinství, protože pokud se dětem v neděli odpoledne nechtělo zpátky domů, tak to nebylo jen kvůli kvetoucímu litoměřickému jaru, ale i pro báječný program celého víkendu. Děti si prohlédly a zazpívaly v historické budově biskupské rezidence (v místech, která nejsou veřejnosti přístupna), prohlédly si litoměřickou katedrálu, podívaly se z výšky na České středohoří z vysoké rozhledny Varhošť a navštívily venkovskou farmu s množstvím zvířat, kde si každý „Amik“ vyzkoušel i jízdu na koni.

Děkujeme všem, kteří mají zásluhy na radosti a motivaci našich dětí a těšíme se na reciproční setkání Modrásků a jejich báječných sbormistrů v červnu v Jablonci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)