VUS v březnu ve velkém

Během deseti dnů letošního března zazpívá pražský VUS tři velká díla českého a světového vokálně-instrumentálního repertoáru, Dvořákovo oratorium Stabat Mater, Orffovu kantátu Carmina burana a Symfonii č. 9, S Ódou na radost L. v. Beethovena.



Jakub Zicha, pátek 7. března 2008
Magazín > Sborový život

Březen roku 2008 je v pražském Vysokoškolském souboru Univerzity Karlovy (VUS) ve znamení tří velkých koncertů, na nichž sbor uvede skladby, jež se právem řadí mezi největší díla světové kantátové a oratorní tvorby. Nejprve 21. března od 18 hodin vystoupí v bazilice sv. Jakuba v Praze na tradičním velkopátečním provedení Dvořákova oratoria Stabat Mater. Jde o jedinečný koncert, tradici, jež byla založena bývalým regenschorim tohoto pražského statutárního kostela řádu minoritů, dirigentem Josefem Herclem. Jeho provedení Stabat Mater se právem patřila k nejvyhledávanějším událostem pražské chrámové hudby; v sólových partech zde účinkovali slavní pěvci jako např. Beno Blachut, Dagmar Rosíková či Eduard Haken. Letošní provedení diriguje umělecký vedoucí VUS UK Jakub Zicha, jenž působí od loňského roku též jako regenschori baziliky sv. Jakuba.

Jen o den později, na Bílou sobotu, provede VUS "nejhranější dílo 20. století", kantátu skladatele Carla Orffa Carmina burana. I zde jde již o tradici, byť se její trvání datuje teprve od roku 2003. Na koncertě ve Smetanově síni pražského Obecního domu vystoupí Filharmonie Hradec Králové, za dirigentským pultem stane tradičně Miriam Němcová.

V závěru tohoto měsíce, v neděli 30. března, se VUS vrátí do Smetanovy síně a bude se podílet na přátelském koncertě mladých českých a japonských umělců provedením Ódy na radost z 9. Symfonie Ludwiga van Beethovena. Provedení spojených česko-japonských sborů a japonského orchestru bude řídit teprve 24letý japonský dirigent Tajiri, student i u nás známého Ken-Ičiro Kobajašiho.

Ve své jubilejní 60. sezóně tedy VUS pokračuje ve vysokém tempu. A to jej do léta ještě čeká několik dalších projektů; nejprve Jarní koncert 27. dubna v kostele Šimona a Judy (společně s Pražským smíšeným sborem) s tvorbou Z. Pololáníka, A. Tučapského a Z. Lukáše, poté v květnu prezentace nového CD, které sbor natočil v loňském roce a zejména pak Slavnostní koncert k 60. výročí založení sboru v pražském Rudolfinu, jenž se uskuteční v pátek 13. června 2008. Podobně jako byl před pěti lety koncert k 55. výročí sestaven z duchovní hudby Antonína Dvořáka, i letos zazní výhradně hudba česká. Úvod obstará nepříliš známá Glagolská mše pro sbor a varhany Josefa Bohuslava Foerstera, skladba, která vznikla o tři roky dříve, než mnohem slavnější stejnojmenná kompozice L. Janáčka. Následovat bude cyklus Parabolae Salomonis, jedno z nejpopulárnějších děl Zdeňka Lukáše, a první půlku koncertu uzavře Pražské Te Deum 1989 pro sbor, žestě a bicí Petra Ebena. Po přestávce koncert vyvrcholí kantátou Kytice Bohuslava Martinů, na níž se mimo sboru a sólistů bude podílet rovněž orchestr Filharmonie Hradec Králové. Za dirigentským pultem se vystřídají oba současní sbormistři VUSu, Jiří Petrdlík a Jakub Zicha.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)