Studentské sbory zpívaly v Hlaholu...

...a zítra pokračují na Točníku!

Ve velkém sále Pražského Hlaholu se dnes odpoledne uskutečnil slavnostní koncert studentských souborů v rámci pátého ročníku festivalu Musica iuvenalis. Během hodinu a půl trvajícího programu se se svým různorodým repertoárem představilo šest souborů z různých částí republiky.



-cs-, pátek 12. října 2007
Magazín > Sborový život

Hlahol

VitVit / Wikimedia Commons

Koncert zahájil společný zpěv studentské hymny Gaudeamus igitur a pak se na pódiu hlaholského sálu vystřídaly postupně pěvecké sbory z Gymnázia Jana Keplera v Praze, Columbella z gymnázia v Radotíně, Pěvecký sbor Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích, Besharmonie a vsetínský Song. Program jednotlivých vystoupení zahrnoval skladby od spirituálů a úprav lidových písní skladby soudobých skladatelů našich i světových až k renesančním polyfonním dílům a sborové klasice. Sérii vystoupení uzavřel pražský Johny Capler Swingband čtyřmi populárními melodiemi ze známých filmů a z repertoáru Glenna Millera. Po společném zpěvu spirituálu Siahamba se posluchači spokojeni rozešli do svých domovů, ale účastníci festivalu již spěchali na zvláštní festivalovou tramvaj, která je odvezla zpět na domovské místo festivalu - Gymnázium Jana Keplera, kde festivalový program po večeři pokračoval ateliérovým nácvikem pod vedením sbormistra Lukáše Prchala. V zasedací místnosti gymnázia se současně uskutečnila pracovní porada sbormistrů gymnaziálních sborů, zaměřená na začlenení sborového zpěvu do školních vzdělávacích plánů, problematiku podpory sborových projektů a koncepční otázky soutěží a přehlídek studentského sborového zpěvu.

Festival dneškem nekončí! Zítra, tedy v sobotu 13. října, pokračuje celodenním pásmem vystoupení a performancí, kde kromě jednotlivých sborů uslyšíte také skladby nacvičené v ateliérech, nazvaných Koptské inspirace (Igor Angelov) a Mandelbrotovy kostičky (Lukáš Prchal). Pásmo vystoupení na středočeském hradě Točníku začíná v 11 hodin a končí přibližně ve čtyři hodiny odpoledne. Těšíme se na Vás!

Prohlédněte si zmíněné sbory

Besharmonie

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
gymnaziální smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)