Svatováclavský festival FONS...

...s Cenou Jiřího Koláře věnovaný duchovní hudbě se uskutečnil 28. září 2007 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Žďáru nad Sázavou.



Miroslava Smékalová, upraveno, neděle 7. října 2007
Magazín > Sborový život

Kromě hostitelského sboru FONS, který vystoupil první a mimo soutěž, se jej zúčastnilo se ho dalších pět sborů: Čestmír z Polné, Mezifarnostní sbor z Kameniček, Bohuslava Martinů z Letovic, Capella Moraviae z Brna a dětský pěvecký sbor Kvítek z Dačic. Předseda Unie českých pěveckých sborů, profesor Jiří Kolář, udělil cenu (originální skleněný artefakt ze žďárské sklářské huti Princ Art Glas) za nejlepší výkon hned dvěma sborům: Capella Moraviae a dětskému sboru Kvítek. Ostatní pěvecké sbory si odnesly nejen pamětní diplomy, ale také dar ze sklářské huti. Na závěr festivalu zazněla společně provedená skladba Ave Maria pod vedením profesora Koláře.

Festival zahájila již v dopoledních hodinách prohlídka areálu zámku, muzea knihy, výstavy klavírů a Santiniho expozice, a pokračoval také prohlídkou a zpěvem v kostele na Zelené Hoře, zapsaném jako památka UNESCO. Po skončení koncertu následoval společenský večer v místním zámeckém sklepení s občerstvením. Věříme, že se tento festival stane tradicí a podaří se nám ho uskutečnit každoročně. Přihlášku na další festivale je možné zasílat již teď, je ke stažení na stránkách http//: fons.wz.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)