Dvořákův komorní sbor na festivalu Foersterovy Osenice

Dvořákův komorní sbor z Kralup nad Vltavou se pod vedením sbormistra Romana Michálka zúčastnil festivalu Foersterovy Osenice. Festival byl pořádán druhý červnový víkend u příležitosti 100. výročí úmrtí skladatele a učitele Josefa Foerstera v malebném koutě naší republiky, v Českém ráji.



Ivana Krausová, neděle 9. září 2007
Magazín > Sborový život

Humprecht

Hejkal / Wikimedia Commons

Velmi milé „koláčkové“ přivítání čekalo v sobotu sbory v Osenicích, kde po slavnostním zahájení předvedly svůj program dětské, ženské, mužské a smíšené sbory. Také bylo možno zhlédnout například Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy z Prahy, smíšený pěvecký sbor ZÁBOJ z Dvora Králové nad Labem a dětský sbor JIZERKA ze Semil. Nechyběli ani hosté ze zahraničí, jako komorní učitelský sbor CHÓR Z GÓR z Polska a slovinský sbor BISTRŠKE ŠKUORKE. Kralupský sbor vystoupil s pestrým repertoárem jako třetí. Celý festival uváděl vysoce kultivovaným způsobem pan Alfréd Strejček a dodal mu tak patřičný společenský ráz. Na závěr se sbory spojily a zazpívaly společně slováckou lidovou „Veru si ty šohajíčku".

Ještě týž den se náš sbor přesunul na zámek ve Starých Hradech, který doslova jak Fénix povstal v letech 1950 - 1988 z popela, jen díky nezměrnému úsilí a tvořivé práci našich současníků - tehdy školních dětí, studentů, ochránců přírody, místních pracovitých lidí, kteří zachránili zámek, původně určený k demolici. Dvořákův komorní sbor vystoupil večer na nádvoří zámku s anglickými a italskými madrigaly, s dílem A. Dvořáka, klasickými sborovými skladbami Z. Lukáše a J. Hanuše a závěrem uvedl americké spirituály.

V neděli odpoledne se sbor přemístil na barokní zámek Humprecht, kde proběhl poslední koncert v hodovní akustické síni. Krásná akustika této síně všechny skutečně překvapila. Kromě cizích návštěvníků našeho koncertu přijeli i někteří přátelé a známí z Kralup, čímž nás velmi potěšili. Všichni členové sboru se vrátili ke svým rodinám šťastnější a s další chutí do společné práce. Poděkování patří samozřejmě i našim dlouholetým sponzorům – městu Kralupy, České rafinérské a.s., panu Ing. Kučírkovi. Pocta patří rovněž Unii českých pěveckých sborů a obci Dětenice za skvělou organizaci celého festivalu, který byl již sedmým v pořadí.

„Radost, kterou působíme druhému, má podivuhodnou vlastnost - odrazem se neoslabuje, ale vrací se k vám košatější a zářivější.“ Móhándás Karamčand Gándhí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)