Šumavská města opět ožijí hudbou

Ve dnech 21.-23. května 2004 se v šumavském regionu uskuteční již osmý ročník mezinárodního hudebního festivalu duchovní hudby „Šumava-Bayerischer Wald“, na němž se sejde ke společnému muzicírování čtrnáct souborů z Čech, Německa a Rakouska. Soubory se během tří dnů představí na sedmi festivalových koncertech v různých místech regionu, nejprve s vlastním programem, vyvrcholením akce je pak společný koncert účastníků festivalu, při němž v podání velkého festivalového sboru a komorního orchestru zazní Mše D dur Antonína Dvořáka, takzvaná Lužanská.



Martin Maňásek, neděle 16. května 2004
Magazín > Sborový život

Původní logo festivalu Šumava-Bayerischer Wald

Šumava-Bayerischer Wald

V letošním roce proběhnou festivalová vystoupení v Klatovech, Bavorské Železné Rudě, Velharticích, Waidhausu, St. Oswaldu bei Grafenau, Švihově a Kašperských Horách. V rámci festivalových koncertů vystoupí tyto soubory: Vokalensemble Juvenis, Nová Česká píseň, Jihočeský vysokoškolský sbor, Šumavan Klatovy, Capella Grafenau, Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy, Canzonetta Osečná, dívčí sbor Skřivánek, Laetitia, Dvořákův komorní sbor Kralupy nad Vltavou, Sbor Gymnázia v Klatovech, dětský sbor Berušky, Harmonia Nova a komorní orchestr Musica Academica. Hudební náplň festivalu tvoří české i evropské duchovní skladby od gregoriánského chorálu po současnost, od skladeb čistě liturgického charakteru až po díla určená především pro koncertní provedení.

U zrodu myšlenky uspořádat festival duchovní hudby v tomto regionu stáli v roce 1997 spolek pro vokální a komorní hudbu Laetitia (Praha) a Muzeum Šumavy Sušice. Díky podpoře, které se této akci dostalo ze strany místních institucí, a nadšení dobrovolníků – milovníků hudby se podařilo záhy překonat počáteční organizační problémy, které vznik podobných akcí provázejí. Během následujících let se postupně vytvořil okruh stálých posluchačů, zvyšoval se počet účinkujících souborů i počet festivalových vystoupení. V posledních letech se v rámci festivalu uskutečňuje zpravidla šest až sedm koncertů, na nichž vystupuje celkem asi 200 hudebníků.

Do programu festivalu je tradičně zařazována i řada doprovodných akcí, jako hudební semináře pro účinkující nebo diskusní fóra k problematice česko-německých kulturních vztahů. Důležitou kulturní a společenskou akcí, která je s tímto festivalem již několik let spojena, je také otevření nové expozice výtvarného umění v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách. Vernisáž letošní výstavy pod názvem „Memento mori“, která je věnována posledním věcem člověka, proběhne v neděli od 10.00 hodin v prostorách Galerie Muzea v Kašperských Horách.

Pořadatelem festivalu jsou i v tomto roce Laetitia – spolek pro vokální a komorní hudbu a Muzeum Šumavy Sušice, spolupořadateli jsou farní úřady křesťanských církví u nás i v Bavorsku.

Protože jde o nevýdělečnou akci, jsou důležitou finanční oporou festivalu příspěvky fondů, nadací, státních a veřejných institucí a sponzorské dary místních firem a soukromých osob. Letos i v uplynulých letech poskytly festivalu významnou finanční pomoc zejména Česko-německý fond budoucnosti, Ministerstvo kultury ČR a Plzeňský kraj.

Záštitu nad letošním ročníkem festivalu již tradičně převzali hudební skladatel Jan Hanuš, čestný předseda festivalového výboru, a Unie českých pěveckých sborů. Patronem letošního ročníku festivalu je MUDr. Petr Zimmermann, hejtman Plzeňského kraje.

Závěrem už zbývá jen vyslovit přání, aby i letos nám všem stejně jako v minulých letech hudební festival „Šumava-Bayerischer Wald“ přinesl mnoho příjemných posluchačských zážitků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)